Alla som känner mig vet att sådär kring år 1998 var det ett jäkla tjat om Bay Area (där vi nu befinner oss i denna blogg). Varför? Jo, därifrån kom nämligen all musik jag gillade på den tiden. Aldrig hade jag väl kunnat tro att jag skulle gifta mig med en snubbe som bott i just Bay Area i över 10 år. Som gått på massor av hårdrockkonserter utan att ens gilla skiten (otacksamt!). Nu var det dags för honom att ta mig med på en sightseeingtur nedför sin memory lane.

Vi började med brunch på Hobee’s där han brukat äta frukost när han först kom till trakten. Sen åkte vi runt till alla ställen där han bott. Första anhalten var i Sunnyvale. En lägenhet med pool, Melrose Place style. Där hade han bott med sina jobbarkompisar tills en av dem tyckte att han skulle betala extra på elen eftersom han hade vattensäng.

sunnyvale kalifornien

Vad äckligt vackert det är i Kalifornien förresten! Blommor och buskar och grönt och färg. Små gulliga hummingbirds som flaxar omkring överallt. Varje dag är som en perfekt svensk sommardag med precis lagom sol och en liten frisk bris. Men de har förstås inte de varma kvällarna som vi har i Austin då man kan sitta och dricka margaritas efter att solen går ner. Och bakom hörnet lurar en massiv jordbävning som kommer att jämna allt med marken. Idag, imorgon, eller 100 år efter att du blivit mormor – det är det ingen som vet. (Surt sa räven.)

Andy har haft många jobb i Bay Area och vi stannade till vid alla kontoren. Arbetsmarknaden är så långt ifrån man kan komma den svenska som vi är vana vid. För tio år sedan jobbade han på samma företag som idag, men under tiden har han hoppat mellan flera olika. På den tiden hade företaget ett enormt flyt. Man behövde bara gå på ett enda säljmöte och man kunde lugnt ha fjärtat och halkat på ett bananskal på vägen ut – dealen hade ändå landats. De var kungar och det fanns ingen konkurrens. Stora, kända rockband bjöds in för att spela på företagets innergård. Personalen fick gratis resor till Aspen och Hawaii liksom kryssningar till galaxer långt långt borta. Hej vad det gick! Och så stod han där, Andy, och var… uttråkad! WTF. Men det var vanligt på den tiden att man hade en dröm att joina en ”start-up” (det ordet finns inte ens på svenska, har ni tänkt på det?). Jobba för slavlön vid begagnade skrivbord i några år för att sedan bli uppköpt. Uppköpta blev de också, men då hade ekonomin tankat. Och vad som hände med stålarna är en helt annan historia.

Man påminns om att det här är High Tech Mecka hela tiden. Swisch, där åkte vi förbi högkvarteren för LinkedIn. Se där, hotellet är granne med Google. Min morbror undrar om vi sett Ciscos kontor? Jamenvisst, det ligger fyra minuter bort. Och så vidare, ni fattar. Det var här allt hände, det var här de moderna IT-företagen som en dag ska ta över världen (?) startades. Här hittade de rätt folk som var rika på inspiration, riskkapitalisterna frodades, pengarna fanns i överflöd likt plankton som slukades av de största valarna. Det är magiskt och på något sätt ganska mystiskt.

Nätverket Illuminati

 

6a

Annonser