Som sagt, jag höll på att få se Andys tidigare liv i Bay Area, Kalifornien passera revy. Alla de här ställena – San José, Sunnyvale, Palo Alto, Mountain View, Santa Clara och Cupertino – de ligger packade väldigt tätt på en liten yta och man vet knappt när man är i vilken del.

Efter att Andy flyttat ifrån Melrose Place-plejset hyrde han en lägenhet i Palo Alto. Wow, vilken plats. Gångavstånd till innerstaden. Jag gillade Palo Alto. Mysiga, perfekta små gågator. Ungefär som en liten mumsig tårtbit av London med inslag av medelhavsstuk. Tänk er en dockhusvariant av Notting Hill med sydländska tavernor och franska boutiquer insprängda lite här och var. Titta och suktas för här har inte vem som helst råd att bo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svårt att fånga stämningen men så här ser en typisk gata ut. Så himla fräääscht på nåt sätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ett ägg gjort av kretskort. Som en påminnelse om att high tech regerar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En gammal biograf som visar uråldriga filmer såsom Borta med vinden och Titanic från 1953. Här vet jag nåns farsa som skulle gillat att hänga (min).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inne på Stanford Theatre.

Det är det som är den största nackdelen med den här trakten i Kalifornien. Svindyrt, verkligen löjligt sjukt fasansfullt kostsamt nuförtiden. Alla ens grannar är rika som troll (eller bor som sardiner). Var kommer alla pengar ifrån? Plötsligt har någon köpt ett litet fult hus för ett par miljoner dollar, hur gick det till? Även om du har det riktigt gott ställt så finns det alltid någon (typ en meter bort) som är rikare. Skolorna suger – såvida man inte är beredd att betala 150.000 kronor om året för privatskola. Folk precis överallt. Svårt att hitta parkering, trafiken gör att en resa som borde tagit 20 minuter i stället tar en och en halv timme. Kö till biografer, kö i mataffären, kö för att köpa en liten sketen glass. Så! Nu har jag bearbetat er ordentligt så att ni slipper drömma om hur det vore att bo på ett sådant här ställe.

Denna lägenhet hade Andy fått flytta ifrån när han träffade sin ex-fru eftersom hon hade hund. Den som har husdjur blir automatiskt förpassad till sämre standard (snart kommer ni att förstå varför). Nästa stopp var således utanför en lite fulare byggnad med mörka korridorer och en sunkig innergård. Doften av curry låg tung över hela stället och mycket riktigt hade hyresvärden varit en flummig indier. En dag när Andy skulle måla de slitna köksluckorna började det klia på armar och ben. Lägenheten hade översvämmats med loppor, troligen från den tidigare hyresgästens byracka.

Efter att de hade blivit trötta på kryddlukt och ohyra flyttade de äntligen till ett eget hus. Där verkade ingenting ha förändrats när vi nu stannade till för att titta. Grannen bodde kvar, han med tröjan instoppad i de hängiga byxorna och som brukade spraya sin trädgård med fruktansvärt illaluktande insektsspray varje lördag. Till och med hans gamla Ford, som redan på den tiden var fallfärdig, stod utanför på gatan. Det var obehagligt tyst i grannskapet och någons staket såg ut som om det snart skulle rasa ihop. Superdyra hus och ändå rätt så trasigt på något sätt.

Företaget som Andy jobbade för hade bekostat en masters degree i business på Santa Clara University. Inte fy skam. Ex-frun hade också försökt plugga på juristlinjen men det gick inte och hon kände sig värdelös. Juristlinjen i USA är inte att leka med så det är absolut inget konstigt att inte klara den. Precis som jag inser ni säkert hur hårdhudad man måste vara för att klara av klimatet här (och då menar jag inte vädret).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Santa Clara Universitys campus är glassigt värre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om det var rymdisar som byggde pyramiderna kanske det även är de som kontrollerar Google, Facebook och Apple? 

 

6a

Annonser