När jag var liten och man hade brandövning i skolan brukade vi stå ute på skolgården och sjunga till melodin Deck the Halls: ”Hela plugget står i lågor, hoppas hela skiten brinner ner!” Som en lite käck julsång sådär.

Nu har det hänt på riktigt! Hela ungarnas dagis brann ner till grunden i lördags. 

Ungefär vid 12-tiden på dagen gick jag ut för att hämta tidningen och hörde då en massa sirener. En stund senare fick Andy ett sms med den här bilden:

photo-8

Det var mormor som hade åkt förbi dagiset och sett en oroväckande tjock rök. Ex-frun började skriva saker som: ”Mamma kan ta barnen på måndag. Hur ska det gå med mitt bidrag nu?” Vi bara, ”Äsch, hon tar ut saker i förväg, det kanske är det där Kwik-E-Mart på hörnet som brinner. Skulle inte förvåna mig om det är mordbrand, där står ju alltid en massa skumma typer med solglasögon och Ferraris.”

Men innan vi åkte för att uträtta lite ärenden kunde vi ändå inte hålla oss, så vi tog och åkte en sväng förbi dagiset. Polisbilar hade spärrat av alla gator så det gick inte att komma fram. Vi fick ställa oss på en parallellgata en bit bort och promenera. När vi närmade oss såg vi att våra värsta farhågor hade besannats. ABC Child Development Center med sin färgglada fasad där vi så många gånger gått in och ut hade förvandlats till en förkolnad hög av bråte. Taket var helt borta, byggnaden hade kollapsat och allt var bara svart, svart, svart. Brandkåren höll precis på att avsluta sitt släckningsarbete. Ethan och Ryans dagisfröken stod utanför med tårar i ögonen. Hon förklarade att det var en transformator på en elstolpe utanför byggnaden som hade exploderat och skjutit ut gnistor mot en gasledning. Ingen hade skadats. Nu visste fröknarna inte om de hade ett jobb att gå till längre och hon berättade att det kunde bli riktigt knapert för en del av personalen. Skadorna uppgick till $700.000. Precis före jul också, bra tajming…

photo-12

Så här såg det ut på platsen när vi anlände.

photo-16

19 timmar tidigare hade daghemmet varit fullt med folk. Ungar, dagisfröknar, föräldrar som kommer för att hämta… En städfirma brukade jobba på lördagarna men hade blivit klar extra tidigt i fredags kväll. Fatta tur? Hela stället exploderade och totaltförstördes på några minuter. Brandmännen var rätt säkra på att det hade blivit svårt att hinna ut.

 

Lite pressbilder:

photo-10photo-9    photo-14 photo-15

 

 

Några nyhetsartiklar med videosändning:

http://kxan.com/2014/12/06/austin-fire-department-battles-2-alarm-fire-at-north-austin-daycare/

http://www.statesman.com/news/news/authorities-responding-to-fire-at-northwest-austin/njMs8/

 

Annonser