Inga traditioner är sig lika när man firar jul i ett nytt land. Så bra då att man befinner sig i ett land där julen verkligen tas på allvar. Ni har redan sett grannarnas trädgårdar. Julmusik tjatas överallt. I affärerna ser det ut någonting åt det här hållet:

Jul Walmart

Brorsan befinner sig i Japan där man inte ens firar jul. Däremot firas ”Kejsarens födelsedag” den 23 december. (Grattis pårej, Kejsarn!) Fan vad lamt egentligen. Sedan är det lite extra oturligt att Andy precis nu jobbar med just ett japanskt företag och försöker hitta buggar mitt i julstöket.

Att handla mat till ett svenskt julbord i USA är förstås en utmaning. För det första, julskinka är en stor tradition även här, men de har envisats med att skära upp alla skinkor i skivor! Dessutom är de hickorykryddade. Löjrom hittade vi ingen, trots att den vi köper i Sverige är amerikansk, så det fick bli laxrom. Sillar fanns en del faktiskt med dill och grädde. Och prinskorv förstås. Dr. Pepper i stället för julmust och har man inte glögg går det (nästan) lika bra med tyskt glühwein.

Julskinka usa

Christmas ham for you, mam!

Grisfötter

Nästa år avancerar vi till mer hardcore svenska julmatstraditioner. Ja, fanns på mataffären H-E-B. 🙂

I år hade vi tänkt göra en liten fest av det här med julgransklädningen. Andys mamma var kvar här sedan konserten och Mike kom förbi. Det är en grej med det här huset att varje gång man ska göra något så ska man ta fram ALLA saker i den kategorin. Ska man bada i den lilla barnpoolen så måste man ta fram alla 100 badleksakerna. Ska man läsa en bok så är det ju lika bra att ta och hälla ut alla kartongerna med alla böcker. Och är det julpyntande på gång så duger naturligtvis inget mindre än alla lådorna som tar upp halva garaget. Hela vardagsrummet fullt med andra ord.

IMG_9359

Jag och morsan började klä granen. Vi tänkte väl, ”Här är nånting som vi kan!” Men vi stoppades av Andy. ”Jag hade tänkt att vi skulle berätta gamla bakgrundshistorier om alla dekorationerna innan vi hänger upp dem.” Vi sjönk ihop i en hög på soffan och bara stirrade. Hur lång tid skulle DET ta? ”Nej, nu blev allt fel! Vi skulle ju klä granen tillsammans!” gnällde Andy. ”Jag trodde du skulle hålla föredrag?” sa jag. Mike slog bort min hand från en skakande snögubbe med bjällra. ”Nej, rör den inte! För när jag sätter igång den så börjar julen!” En smurfig röst sjöng Jingle Bells medan snögubben dansade och för första gången på hela jullovet såg Mike berörd ut. Sedan var väl julen lika snabbt över när pappa tappade Musse Pigg-dekorationen i golvet så huvudet sprack. Då trodde vi nästan att tårar skulle trilla.

När granen äntligen var vackert klädd vankades det den enda julmat vi alla kan enas om – tacos!

amerikansk julstrumpa

Detta är inte Lill-Strumpa.

juldekorationer

Mexikanska juldekorationer är skumma…

IMG_9390

…liksom sådana från Texas. 

katt renhorn

Rudolf är ARG.

IMG_9409

Ett tåg kommer lastat med julstrumpor.

katt julgran

Ögonen de tindra så klara. 

amerikansk tomte

Ho ho ho, vad hände? 

 

19d

Annonser