En sak som är bra med att fira jul i Staterna är att man kan fira två gånger – svensk julafton den 24:e och amerikansk Christmas Day den 25:e. Vi börjar med julafton. Klockan 9:50 på morgonen anlände Andys mamma och bror – själv sprang jag in i sovrummet och gömde mig. Jag hade lagt upp håret på strumpor och hade fortfarande morgonrock. Såg väl ut som skräck i nyllet efter att ha vaknat ca 5 gånger under natten av ungar som skriker ”DAAAAAAARDDY!” Och Ethan hade redan lyckats förstöra en av sina julklappar, en bilbana som han kämpade hårt med att bryta av. Andy kom plötsligt på att han var tvungen att jobba i X antal timmar. Stackars morsan gick omkring ensam på undervåningen och försökte underhålla två gäster och två destruktiva ungar. Ett par timmar senare blev vi i alla fall av med de senare. 🙂

Sedan blev det Skype med förkylda morbror och moster på Skype ifrån ett något kallare Stockholm (här i Austin hade vi ca 15 grader på julafton). De satt och sjöng iklädda tomteluvor och med en bärs i högsta hugg.

Texas jul

Vi hade varnat alla i förväg att idag skulle det bli svenskt julbord. Vi hade alltså att göra med en kvinna som är allergisk mot majs (finns i precis allt i USA då man använder corn syrup i stället för socker av sockerrör), ägg, ost, konserveringsmedel, en rad olika grönsaker samt inte gillar fisk och skaldjur, en karl som bli tokig om han äter färgämnen och tillsatser samt det mesta kött eftersom det innehåller hormoner och slutligen en kille som inte gillar någon riktig mat över huvud taget. I frysen väntade hamburgare som backup-plan.

Julmaten bestod, enligt oss, av det allra mest väsentliga. Skinka som vi slabbat senap från IKEA på, sillar, lax, prinskorv, ägg med rom och Janssons frestelse såklart. Mammas julbröd med sirap, anis och fänkål, dock i en mycket modifierad version (det är svårt att göra rågbröd med svagdricka till någon som är allerisk mot gluten). Kokt sötpotatis och ägg utan någonting på till de allra mest kräsna. I en hemlig vrå hade vi hittat Scooby Doo-servetter. Man tager vad man haver sa Cajsa Woolf, de var åtminstone röda. Andy hade varit ute och shoppat i sista minuten och lyckats hitta en tysk kanelsnaps. Döm om vår förvåning när Andys brorsa tog om flera gånger av Jansson! Han gillade den skarpt och bad själv om en matlåda att ta med hem. Andys mamma åt sig mätt på skinka, prinskorv och potatis. Endast Mike hittade ingenting som gick att stoppa i munnen och gick och gjorde sig en peanut butter & jelly sandwich i stället. Till efterrätt hemgjorda glutenfria lussebullar, underbar pecanpaj och så lite konjak. 😉

Glutenfria lussebullar lussekatter

Helt okej smak på dessa, dock något smulig konsistens. 

Scooby doo servetter

Scooby dooby doo, Merry Christmas to you! (Eller så är det smygpropaganda för SD!)

Tysk kanel snaps

I brist på Skåne Akvavit var detta en riktigt smarrig hutt. 

Svenskt julbord i USA

GO SWEDEN GO!

Julmat jultallrik

Yummie! Men vänta ett tag, jag glömde julskinka. Som vanligt mätt alldeles för fort. 

Ingen svensk julafton utan Kalle Anka (något amerikaner förstås roas av). Nu är ju ihopklippet med Från-oss-alla-till-er-alla och Bengan Feldreich och grabbarna copyrightade och kan inte ses utanför Sveriges gränser. Men de flesta av de tecknade filmerna kan man enkelt hitta på Youtube. Vi hade en liten tävling där de fick gissa vilka delar som blivit censurerade i Sverige. Andys bror trodde direkt på den färgade dockan i tomteverkstaden men ingen kunde gissa att Långben som fastnar med fingrarna i ett eluttag i husvagnen, vilket gör majskolven till popcorn, var tillräckligt våldsamt för att bli bortklippt. Morsan önskade att få se ”Pluto och tröjan” och ”Pluto och sköldpaddan” men röstades ner då de mig veterligen aldrig förekommit på julafton (så fräck är jag 😉 ). När alla började gäspa avrundade vi med Jiminy Cricket sings Once Upon a Star under vilken alla fick trängas runt en iPad då Apple tv hade bestämt sig för att lägga av för kvällen.

En liten julklappsutdelning fick det lov att bli också. Barnens mormorn brukar tydligen köra en lek där en saga läses upp där orden ”right” och ”left” var gömda, t.ex. ”Mr. Wright left the room”. Sedan skickar man gåvorna åt höger och vänster på kommando. Så det körde vi. Jag hade berättat att vi i vår släkt alltid har skrivit meterlånga verser som andaktsfullt läses upp under absolut tystnad (lika svårt som det låter). Morsan fick ett Rocky-seriealbum utifall vi skulle få slut på utklippta strippar som hon klippt ut och sparat sedan september. Versen till det löd:

Have you already run out?

Don’t pout!

Enjoy this with some eggnog

To: Mommy, From: A certain dog

Andys mamma fick en svensk kalender som min moster skickat hit. Genast började alla kolla upp sina namnsdagar (något man inte firar i USA).

Kalle Ankas julafton

Andys morsa och brorsa garvade gott åt gunghästarna som får svansarna fastlimmade på löpande band. 

 

Pecan nöt paj

Katt äter lussekatt

Lussekatt 🙂

Vad gjorde alla andra på julen? Hade ni också Scooby Doo-partaj och gav era mammor Rocky-album i julklapp?

Annonser