Minns ni när man var liten och någon hade varit USA för att sedan komma hem och skryta: ”Jag såg den och den filmen innan den kommer ut i Sverige!” Varför det nu skulle vara bra att se någonting så tidigt som möjligt.

Men i alla fall, i helgen gjorde vi just det – såg en film som ännu inte har kommit ut i Sverige, trots att den nästan har slutat gå här. Vi blev helt sålda så nu vill vi rekommendera filmen till er – utan att för den sakens skull råka köra några spoilers.

Jag pratar om Pixar och Disneys nya rulle ”Inside Out”. Filmen har fått lysande kritik här i USA så vi kände att vi bara måste se den. Det fick bli Alamo Drafthouse där man även kan käka pizza och dricka bärs medan man kollar.

Inside Out utspelar sig i en något annorlunda miljö, närmare bestämt en ung flickas hjärna. Som vi alla vet (eller åtminstone vill inbilla oss) är hjärnan en ganska komplicerad geléklump, så den första reaktionen blir: ”Puh, hur ska de klara av att skildra det här?” Men grejen är att de gör det riktigt bra! De får med det viktigaste – känslor, minnen och drömmar samt gör intressanta tolkningar av personligheten som koncept. Varje personlighetsdrag representeras t.ex. av en ö. Det är alldeles lagom tänkvärt och djupt, utan att bli invecklat.

De verkliga huvudkaraktärerna är egentligen inte flickan och hennes familj, utan snarare hennes känslor. En ball grej är att Glädjen är chef, något som stämmer överens med de böcker i personlig utveckling jag läst på sistone. Glädje är faktiskt människans grundtillstånd, tro det eller ej. 🙂 Det blir väldigt tydligt att det är just så i filmen när man ser hur Glädjen (spelad av Welcome-to-Sweden-Greg-Poelers syster, Amy) kämpar sig blå för att flickan ska hålla sig glad (och inte bli blå, hehe). Här finns mycket annan igenkänning, såsom drömvärlden. Det är en biograf som ofta spelar upp förvrängda filmer om dagen som gått. Någon suckar, ”Hon är en sååå dålig skådespelare!” om en lärare som inte alls liknar den verkliga läraren.

Filmen är en gripande påminnelse om dödskortkonceptet i Tarot – för att förändring ska kunna ske så måste någonting gammalt dö. Den biten berör verkligen, för vi vet alla exakt vad som menas med det. Mycket i filmen går inte att sätta ord på, men man förstår ändå väldigt väl.

Blablabla… Se den! Pixar har varit så himla ADHD de senaste åren, men det här var liksom något annat. Nu ska det bli intressant att se hur de tänker översätta ”Lava” som ska låta som ”Love-a” – från den lilla introsången – till svenska. (Två vulkaner som blir kära. Bara på Hawaii, mina vänner, bara på Hawaii.)

INSIDE OUT insideout2 insideout1

Annonser