Det årliga luciatåget och den lilla julbazaaren som anordnas av föreningen SWEA i Gethsemane Lutheran Church har vi gjort till en tradition. Andy har lärt sig svenska ord såsom ”tipp-tapp-tippetippetipp-tapp” samt ”Lucia cats” så han vet precis vad som gäller nu. Tyvärr fanns det som vanligt inget glutenfritt alternativ alls (menar inte att klaga, men där får ni ett bra tips till nästa år, om någon från SWEA läser detta). Sicken tur då att jag kan äta för två! Glögg, mackor och bullar – yum.

kaffe och bulle

En otroligt vacker kyrka är det, Gethsemane Church. Andy hade någon polare som var luteran i high school. Hon var tydligen bokstavstroende så först trodde han att alla svenskar trodde på allt som stod i Bibeln bokstavligen. Det hade varit lite roligt att köra med den lögnen en stund. 🙂 Precis som förra året fick vi höra en liten trevlig presentation om vad luciafirande betyder för svenskar (men de hoppade över den där detaljen med bränd på bål…). Därefter hördes en välbekant gammal visa och själva luciatåget skred in. Eller som Ronny och Ragge skulle ha sagt: ”Jä’la skiit vad mycket bruvdar!” Två stora stjärngossar var det dock i år och en bunt barn också.

Luciatåget var precis som förra året mycket vackert. Duktiga sångerskor! Jag förstår inte hur de lyckas hitta så många tjejer som är svensktalande, bor i Austin, har bra röster OCH dessutom har tid att öva? Imponerande! Andy, herr ingenjör, tyckte att man skulle tillverka en sorts ställning till lucians arm så att det inte skulle bli så jobbigt att stå och hålla ljuset. 🙂 En tant satt beredd med en vattenkanna ifall något skulle börja brinna. Lite gulligt (och smart) tyckte vi.

luciatåg swea austin

Efteråt fick alla i kyrkan stämma in i allsång på ”Silent night, holy night” och en kvinna bakom mig började plötsligt sjunga med världens grymmaste pipa!

Sedan var det dags att åka till Home Depot och köpa årets julstjärna, blomman alltså. Alla de röda blommorna såg slaka och trista ut. Vi som hittade en så fin förra året, så här fick det ju bara inte sluta! Då fick jag syn på en vit. Och precis som min kompis Dennis när han hittade en drickyoghurt i affärn på bakfyllan utbrast jag: ”Dags att testa nåt nytt!”

vit julstjärna

När brorsan fick se den här bilden svarade han: ”Herre du milde. En Belgian Blue-size julstjärna. Överodlad så det står härliga till.” 

Vi tände en brasa i spisen, gjorde lite mer glögg (IKEA-glögg spetsad med rom och vin) och körde fler svenska julsånger på Spotify. När man märker att man sitter och diggar till ”Ett ljus för bara dig och mig”, ja då vet man att man varit hemifrån länge. 🙂 Efter att brasan värmt upp vardagsrummet satte AC:n igång och blåste bort lite av julstämningen.

vit julstjärna katt

Annonser