Skolstarten. En blandning av ångest och skräckblandad förtjusning. Denna vecka började tvillingarna den fruktade skolan. Fast det enda läskiga med den här skolan är att barnen börjar klockan 07:30.

I USA börjar barnen förskolan (aka Kindergarten) vid fem års ålder. Då ska de kunna alfabetet, stava sina namn, räkna till 20 med mera. Lite nervöst i och med att de ännu inte kan prata rent och knappt hålla i en penna.

Lustigt förresten att man ska vara så tidig med sådana grejer i det här landet, när barnen samtidigt ska jag äta barnmat tills de är 12, sova med blöja, prata barnspråk osv. Men iallafall, vi tror det här blir skitbra. Nu får de lära sig att veta hut!

Man kan gå till skolan från vårat hus. Det tar ungefär 20 minuter (att åka bil tar 40 minuter på grund av parkeringen). Visst har skolan ändrats under de decennier sedan jag själv var i skolåldern, men det känns ändå som det är ganska stor skillnad mellan det amerikanska och svenska skolväsendet. För det första, så rejtar man skolor på en skala från ett till tio. I vårat neighborhood har skolorna väldigt höga betyg. Tacka fan för det, vi betalar skyhöga fastighetsskatter och allt går till skolorna. Då får man ändå betala allt material samt lunchen själv (vi betalar i och för sig bara en lunch eftersom Ethan vägrar äta annat än Clifbars till lunch). Lärarna är uppdaterade på den senaste forskningen och det är nolltolerans mot mobbning.

Direkt när vi kom dit på introduktionsdagen möttes vi av personal som sa ”OH MY GOD, HOW CUTE!!!” när barnen klev in.

En lärare hade fridfull musik och ett stort bildspel med foton på sig själv tillsammans med olika barn.

IMG_5860 IMG_5864

På nåt sätt tror jag inte det här skulle kunna hända i Sverige, vi skulle tycka det var creepy.

IMG_5867 IMG_5868

Slagord på väggarna, kan nog funka. När jag var liten var det bara klotter och fula, mörka målningar.

IMG_5871

Munkar till skollunch första dan. 😉 Sköja bara, men kunde varit.

Nu har det gått en vecka och Ryan har redan utnämnts till värsting på fritids, YMCA. ”Young man, there’s no need to feel down, I say young man, pick up your friend that you shoved off the ground…”

Annonser