Innan jag börjar berätta vår saga måste jag förklara hur det amerikanska systemet för husköp fungerar. En förunderlig samling lagar och regler måste jag säga. Det är inte precis säljarens marknad, utan köparen och banken är kungar. (Om vi inte snackar västkusten, där är det andra bullar.)

Realtor/real estate agent – mäklare, eller ”mäcklare” som de säger i tv-serien med Kjell Bergqvist och Cecilia Frode. I USA är oftast två mäklare inblandade, en säljmäklare och en köpmäklare. Du betalar därför två arvoden som säljare. En mäklares bästa egenskaper är analytisk förmåga och bra förhandlingsstrategi. Att få licens tar en månads studier på heltid och kostar ca $800, nästan vem som helst kan därför bli agent. Så välj med omsorg!

Asking price – Utgångspris (duh). Det är här den analytiska förmågan kommer in. Vilket pris ska vi sätta? På många ställen blir det inte någon budgivning utan man får ofta ett bud under utgångspriset. Därför gäller det att sätta rätt!

Open house – Visning. Alla är välkomna att gå och hoa och humma och öppna dörrar hemma hos dig, även nyfikna grannar. Men de flesta köp verkar ske genom att köpmäcklarn hittar ett hus och ordnar privat visning.

Offer – Bud. Alla bud är skriftliga och delvis bindande. De är även i regel konfidentiella. Så ingen nagelbitare till budgivning här inte (lägg bort popcornen). Så snart du har accepterat ett bud går huset in i…

Pending – Under försäljning. Nu är man som säljare låst till den köpare och det bud man har accepterat. Köparen kan dra sig ur när som helst men säljaren är fast.

Inspection – Besiktning. Här börjar ett av de läskigaste momenten med hela proceduren. En nitisk ”fel-letare” kommer att vända ut och in på din fina kåk för att försöka hitta så mycket trasigt som möjligt. Mardrömmen är (förutom defekt tak och grund) i denna delstat en pajad AC. Adjö $15.000, snyft, tänk hur många margaritas man kunde fått för dem. Nu får köparna göra en omförhandling om de vill.

Appraisal – Värdering. Nästa stora rysare. En gubbe eller tant kommer att försöka sätta ett rättvist pris på din egendom. Hur gör hen det? Jo, hen tittar på andra hus i samma område och försöker jämföra. Banken kan bara låna ut till det värderade priset. Alltså fungerar det så att om värderingen hamnar under budpriset så får du inte sälja till det pris ni kommit överens om. Någon mer än jag som inte är förvånad längre över varför vårt hus inte gått upp nästan någonting på 17 år? Fucking Moment 22 ju!

Close – Kontraktskrivning. ”Close on a house” betyder inte att man stänger ytterdörren, det betyder att man skriver på sista stora kontraktet för antingen köp eller försäljning. Detta sker hos ett Title company.

Grattis! Du är nu i land!

Strategier för Austins husmarknad:

  • Sälj alltid mellan januari och juni, köp på hösten. Priserna är mycket högre på våren eftersom man måste byta skola efter sommarlovet och ingen vill byta mitt i ett läsår.
  • Låt inte mäklaren sätta utgångspriset, men sätt det för guds skull inom rätt ramar för sökningen på diverse appar och websajter. Mäklaren vill sälja snabbt, inte högt.
  • Lowballa – våga skambuda! You might get lucky! Själva fick vi en rabatt på nästan 200 tusen dollar! Crazy…
  • Låt inte huset ”sitta på marknaden”. De bästa köparna och buden kommer i början. Inte lika många är intresserade av ”gamla” hus, man blir misstänksam. Är du köpare, kolla upp de stackars bortglömda kåkarna, de kanske bara hade ful färg på väggarna eller nåt annat larvigt. Nu finns utrymme för att förhandla byxorna av någon (låter hårt men lite så är det). Men låt din supermäklare göra det åt dig.

Ungefär så går det till, mycket förenklat. Många av reglerna har införts efter huskraschen 2008. Sedan dess är bankerna räddhariga för att folk ska överbelåna sig.

Frågor på det?

Annonser