Om Austin – inte som andra städer

Jag säger Texas, då säger du cowboys, pickadoller och republikaner. Men i så fall har du inte varit i Austin!

Förmodligen den flummigaste, liberalaste, mest europeiska, demokratiska och musikaliska staden i hela Texas. Ganska precis lika stor som Stockholm belägen i en stat som är nästan 3 gånger så stor som Sverige befolkningsmässigt. En gång i tiden bar staden det mer klassiska namnet Waterloo, numera önskar den inget hellre än att få kallas konstig. Människorna är sköna och avslappnade, det är mycket ”howdy”.

Hemort för brokiga personligheter såsom Stevie Ray Vaughan, Sandra Bullock, Willie Nelson, Roky Erickson (It’s the night of the vampajöörrr), Lyndon Johnson (ni vet presidenten), Janis Joplin, Mike Judge (pappa till Beavis och Butthead) m.fl. Kanske mest känd i svenska medier som värd för festivalen South by South West (SXSW). Austin är de galna festligheternas ställe – här är åsnan Iors födelsedag lika viktig som komediveckan. Texmex är stort liksom andra saker inspirerade från Sydamerika.

Texas då, ska vi älska eller ska vi hata? Hmm, bra fråga då det är en stat med många nyanser. Ett gemensamt nyckelord skulle kunna vara ”stolt”. Texas är den enda staten i USA där statsflaggan tillåts vaja högre än Stars & Stripes. Staten har också möjligheten att bryta sig loss från resten av landet och bli sin egen.

Klimatet kan vara allt från svensk vinter till afrikansk sommar – och det kan slå om på en enda dag. De senaste åren har man haft problem med torka.

Som svensk tycker man förstås att allt är större i Texas: Tacoskalen, bilarna, gitarrerna (åtminstone på flygplatsen i Austin), katterna, husen, matportionerna, tekopparna. För att inte tala om avstånden. Folk växer närapå fast i sina bilar, evolutionen kommer att se till att amerikaner föds med hjul.

Gillar du solklänningar/shorts, barbecue, margaritas, sång- och dansmän samt kanske en och annan skallerorm är detta plejset för dig!

usa stater

Austin Texas

Shakespeares ale house

De bohemiska barernas stad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s